סטיביה- צמח מרפא מתוק

מאת: מירה כהן שטרקמן, נטורופתית והרבליסטית קלינית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש.
מטפלת קלינית, מרצה ומנחת קבוצות בנושאי בריאות והתפתחות אישית. מגשרת הוליסטית.
אתר אישי: .www.argaman-ntr.co.il

(פורסם בירחון "חיים אחרים" גליון 11/09)

אחרי החגים ההתמודדות עם התשוקה למתוק מהדהדת בדדרך כלל חזק יותר. חלק מכירים את ההרגשה כמצב קבוע וחלק רוכשים אותה בתקופות המתאפיינות באכילה מרוכזת של ממתקים ופחמימות פשוטות כמו "חלות שבת", פיתות, דברי מאפה מקמח לבן, סוכר לבן, ממתקים ועוד. לכן, זו תקופה מתאימה להציג את אחד מהפתרונות הטבעיים לאיזון רמות סוכר בדם: ממתק בעלים- הסטיביה. צמח מרפא המוכר ברפואה הטבעית כ- Stivia rebaaudiana (Sweetleef ). גדל במשך כל השנה כשיח נמוך. צומח בר בדרום אמריקה, באזורים הנהנים מלחות גבוהה וקבועה ובטמפרטורה של 21 עד 43 מעלות צלסיוס.
העלים מתוקים פי 300 מסוכר ולכן ילידי ארצות דרום אמריקה כינו אותם "עלי סוכר" ועשו בהם שימוש להמתיק מרקחות צמחים מרות. באמצע המאה הקודמת השימוש בצמח נפוץ גם במערב. כיום מגדלים את הסטיביה באופן מסחרי באוסטרליה, יפן, סין, קוריאה, פרגוואי וברזיל .
ובמקרה של הסטיביה- מתוק במתוק- מרפא. הגליקוזידים שבו מורידים את רמות הסוכר בדם. הצמח נטול קלוריות ולכן מצויין לשימוש בתהליכי איזון משקל הגוף. שילוב של הסטיביה עם פחמימות מורכבות כגון קמח מלא, שיבולת שועל, אמרנט ועוד מחדד הרגשת שובע. משקל יתר בד"כ מגיע עם יתר לחץ דם והנה הסטיביה מטפלת גם בזה. ניסויים בחולדות הצביעו על כך שהצמח יצר השפעה מרחיבת כלי דם, הגברת שיתון והפרשת נתרן אצל חולדות עם לחץ דם גבוה.

ניתן להשיג את הסטיביה כתמיסה מימית, אבקה או עלים. 1 כפית סטיביה נוזלית או 1 כפית מחוקה של אבקת סטיביה מקבילות לכוס סוכר לבן. 6-9 טיפות של תמיסה או 1/4 כפית מחוקה של אבקה, מקבילות ל 1 כף סוכר לבן. לא מוכרות תופעות לוואי לשימוש בסטיביה ועפ"י מחקרים רבים שנערכו במערב היא בטוחה לשימוש. מחקרים אחרונים מוביים למסקנה שהשימוש בעלים הטבעיים של הסטיביה עדיף על פני המוצרים בטיפות ובאבקות.

המתקת יתר גורמת לטעם לוואי ולכן מומלץ לעשות בה שימוש בזהירות ובהדרגה ולבדוק, באופן אישי, מהו גבול ההמתקה המתאים. לעיתים מומלץ להתחיל את השימוש ביחד עם ממתיקים טבעיים אחרים כמו דבש או מולסה. טעם הלוואי של הסטיביה מודגש מייד לאחר הבישול או האפייה ולכן מומלץ להניח למזון להצטנן. לאחר חימום חוזר בד"כ טעם הלוואי נעלם.
עלי הסטיבייה מכילים מספר גליקוסידים. הגליקוסיד המתוק העיקרי הוא הסטביוסיד (stevioside ) שמהווה כ 3-10 אחוז ממשקל העלה היבש. הוא עמיד בחום ובחומציות ואינו גורם לתסיסה. לכן הסטיביה, בשונה ממתיקים מלאכותיים, אינה מתפרקת בטמפרטורות גבוהות והיא בריאה ומומלצת לבישול ואפייה.

תנאי האקלים הארצישראלים מתאימים לגידול הסטיביה. ניתן לרכוש עציץ קטן כמעט בכל משתלה בארץ בעלות נמוכה, כ 6-9 ₪ לעציץ. אפשר לשתול אותו באדנית על אדן החלון או בגינה ביתית, כך שיהנה מאור וחום השמש. הוא זקוק לאדמה קלה וטמפרטורה נעימה. צמח צעיר עלול לקפוא בטמפרטורה שמתחת ל 15 מעלות סלציוס. מומלץ לשמור על לחות טובה, לרפד את אדמת האדנית בקש ובעלים מזינים. במהלך הקיץ יופיעו פרחים לבנים עדינים. הצמח אינו מרהיב ביופיו אבל מוסיף נוי לגינה הביתית והרבה בריאות לבני הבית.
הסטיביה מתאימה לטיפול בנגעי עור כגון אקסמה, פצעי בגרות, סבוריאה ודלקות עור וניתן לעשות בו שימוש למניעת עששת והצטברות חיידקים בשיניים.
משחה לריפוי חיצוני של נגעי עור:
לרסק 100 גר' עלי סטיביה יבשים
1 כפית אבקת פרופוליס טבעי
100 גר' שמן זית
50 גר' שמן נבט חיטה
50 גר' שמן חוחובה
מומלץ להשתמש בשמנים איכותיים מכבישה קרה.
להכניס את כל החומרים לבקבוק כהה סגור היטב ולמלא בצמח היבש עד סופו של הבקבוק, כדי למנוע חמצון. להשרות 21 יום. לסנן ולהוסיף 4 טיפות ויטמין E למניעת חימצון.

כרית אמבט לריכוך והרגעת העור:
ליטול שקית בד עם רוכסן או גרב ולמלא בכוס שיבולת שועל, 1/4 כוס עלי סטיבייה יבשים וכף פרחי לבנדר. לסגור היטב ולהניח באמבט מתחת לברז זורם.
לטבול באמבט כ- 20 דקות או יותר, לפי ההרגשה. למי שסובל מלחץ דם גבוה מומלץ להכין מים בטמפרטורה נעימה ולא חמה ידי. השהייה במים תעשה לריפוי העור ותרגיע את הנפש.

אפשר גם להניח בתוך גיגית עם מים חמימים ולטבול את כפות הרגליים. לשימוש בגיגית די בשליש מהכמויות הנ"ל. שהייה של 20 דקות תיתן הרגשה של שינוי משמעותי. כפות הרגליים הם איבר סומטי, דהיינו משקפות את הגוף והנפש ולכן טיפול בכפות הרגליים כמוהו בטיפול באדם כולו.

תה להורדת רמות סוכר בדם ולחימום בימים קרירים:
4 כוסות מים
2 מקלות קינמון
3 יחידות ציפורן שלם
4 פרוסות ג'ינג'ר טרי
3 פרוסות טריות של לימון
4-8 עלי סטיבייה טריים (לפי הטעם)
אופן הכנה:
להכניס את המים עם הציפורן, מקל קינמון והגינגר לסיר ולהביא לידי רתיחה בסיר סגור. להנמיך את הגז ולבשל כ 15 דקות. להוסיף את עלי הסטיביה והלימון, לכבות את הגז ולשאיר 5 דקות בסיר מכוסה.
שילוב מקבץ התבלינים במשקה הנ"ל נותן השפעה סינרגטית הממוקדת למטרת איזון הסוכר בדם: הקינמון מכיל פולימרים של מתיל הידרוקסי צ'לקון, שיכול לשפר את מצבם של חולי הסכרת בכך שמאפשר כניסת גלוקוז לתאים ומעלה רמות הגליקוגן בגוף. הג'ינג'ר מסייע להורדת רמתו הגליקמית של המזון. הציפורן יעיל להפעלת האינסולין ולכלל חילוף החומרים של גלוקוז בתאים. והסטיביה כבר אמרנו- מורידה רמות סוכר בדם.

שיהיה מתוק, חמים ובריא

שלכם,
מירה כהן שטרקמן