מתכונים לבנים לשבועות – מזון מן האדמה

שבועות בלבן

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

<חג שבועות מתחבר עם הצבע הלבן מהרבה בחינות, אבל כשמדובר במזונות כולם בדרך כלל מתכוונים לחלב ומוצריו. התלבטתי אם לכתוב לכבוד החג מאמר רוחני או להתרכז במזונות. מאחר ונפגשתי השבוע עם כל כך הרבה מאמרים על החלב – בעד ונגד, מתכונים ועוד ועוד, חשבתי לעצמי שחשוב מאד להביא לציבור גם לבן אחר.
ואני רוצה להציע כאן לבן מהאדמה. מזון שמיטיב עם מערכת העיכול, מנקה רעלים מהגוף, אנטי דלקתי , מאזן ומצעיר.

שמתם לב לירקות הלבנים?

מי הם הירקות הלבנים? הנה רשימה קצרה:
תפוחי אדמה
כרובית
קולורבי
לפת
זנגוויל
עולש
ארטישוק ירושלמי
גזר לבן
שורש סלרי
חזרת
פטריות
בצל
שום
כרישה
בצל שאלוט

המיוחד בירקות הלבנים הוא תרכובות הגופרית המצויות בהם ומדד גבוה של ORAC-
Oxygen Radical Absorbance Capacity, דהיינו, יכולת נוגדת חימצון גבוהה.
ההמלצה היומית היא לכלול במזון לפחות 3500 יחידות ORAC.
למשל: ב 100 גר' בצל נמצא 450 יחידות ORAC, ב 100 גר' שום נמצא 1939 יחידות וב- 100 גר תפוחי אדמה- 313 יחידות.

תרכובות הגופרית מצויות בעיקר בבצלים וקרוביהם: עירית, כרישה ושום. הגופרית מסייעת בהקטנת מחלות סרטן המעי הגס, הושט והשד וכן במניעת קרישת דם בלתי רצויה. כמו כן יש לה חלק חשוב בחילוף חומרים של חלבון , מחטאת את הדם, עוזרת להתנגד לחיידקים, מעודדת ייצור והפרשה של מיצי מרה ומטהרת רעלנים בגוף שנגרמים מקרינה וזיהום אויר.

הרבה ממטופלי מגיעים עם הרגל של נטילת אספירין ובדיקות קולונוסקופיה חוזרות- בפרט החל מגיל 50. יש בדיקות ויש תרופות אבל אין להם בתפריט ירקות לבנים. לרוב האנשים יותר נוח להחליף קיצוץ בצל מדמיע בכמוסת אספירין.

הפרקטיקה הנטורופתית מוכיחה שהרגלים ניתן לשנות.

אפשר להחליף את האספירין הלבן בשום, בצל , פטרוזיליה ועלים אחרים. תרכובות הגופרית בשילוב הכלורופיל יעשו בגוף עבודה מצוינת ויתפנו ממנו בצורה טבעית. הגוף מכיר ויודע כיצד להתמודד עם ירקות אבל אינו מכיר את התרופות. לכן, אם המצב אינו הכרחי- מוטב לבן מהטבע.

הבצל הוא מקור לכרום וקוורציטין.
הכרום נחוץ לחילוף חומרים של סוכרים וחומצות שומן, מעלה HDL ומוריד כולסטרול כללי. יש אנשים שנוטלים כמוסות כרום כדי להפחית תאבון ובכך אינני תומכת. עדיף לאכול מזונות המכילים כרום ולתת לגוף להתאזן באופן טבעי.
הקוורציטין מנטרל רדיקלים חופשים, נלחם בנגיפים שונים, אנטי דלקתי וקשור להורדת שכיחות התקפי לב חריפים וכל סוגי הסרטן.

ומה עוד לא נכתב ונחקר על השום? התרופה האולטימטיבית לדלקות, וירוסים, קוטל חיידקים, מגן מפני סרטן המעי הגס, עשיר בויטמין C וסלניום שטובים למניעת סרטן המעי הגס. קיצוץ השום משחרר את האליצין שבו ומייצר מזון אנטיביוטי רב עוצמה. אפשר לתבל בו סלטים, לאכול אותו טרי על לחם מלא ושמן זית, להוסיפו לתבשילים והוא גם אינו יקר.

ומה עם התפוחי האדמה?

פעמים רבות עולבים בהם בכך שמתייחסים אליהם כעמילן מיותר ומשמין . זאת טעות.

תפוחי האדמה הם מזון על. מזון פשוט ועממי מהטבע, חשובים לאיזון לחץ הדם בזכות האשלגן הרב שבהם ולכן מומלצים לסובלים מלחץ דם גבוה. מרגיעים את הקיבה, טובים למצבי שלשול ומצבי חולשה.

אם כך, אפשר לערוך שולחן מפואר מירקות לבנים לערב שבועות ולחזק את הבריאות באופן טבעי.

אציע מספר מתכונים לחג – כולם לבנים ומלאי אנרגיה:

סלט פטריות איטלקי:

סלסלת פיטריות – לפרוס את הפטריות דק
2 כפות בזיליקום טרי קצוץ
1 כף עירית קצוצה
2 שיני שום קצוצות
2 כפות שמן זית
חצי לימון סחוט
1/4 כפית מלח ים אנגלי

מאפה ירקות שורש:

4 תפוחי אדמה
2 קולורבי
2 בצל
2 שום
2 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
1 כף עלי רוזמרין טרי
לפרוס את הירקות, לערבב עם השמן והתבלינים ולהניח בתבנית מרופדת בנייר אפייה. לאפות ב 200 מעלות במשך 40-50 דקות.

קציצות כרישה:

6 כרישה – לפרוס ולאדות.
3 כפות נבט חיטה
3 כפות שיבולת שועל
2 ביצים
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
1/4 כפית פלפל לבן
לערבב הכל ולטגן במעט שמן זית. תלמידה שלי לימדה אותי שאפשר גם לאפות בתנור על נייר אפייה – 190 מעלות במשך כ 30 דקות. יצא מצויין.

סלט שורשים:

רצועות דקות של לפת
רצועות דקות של קולורבי
רצועות דקות של גזר לבן
1 שן שום קצוצה דק
1/2 לימון סחוט
1 כף שמן זית
1/2 כפית מלח ים אטלנטי גס
לערבב הכל ולאכול טרי

המתכונים האלה ומתכונים נוספים טעימים וחגיגיים תמצאו בספרי "נטורופתיה במטבח" – עכשו במבצע לחג השבועות

שיהיה חג שבועות נהדר, לבן ובריא

שלכם,

מירה כהן שטרקמן