מאת: מירה כהן שטרקמן, (פורסם בירחון "חיים אחרים" גליון 7/09).

אצות הים מביאות את הקרירות לה זקוק הגוף בקיץ. בונות מזגן טבעי – פנימי. השימוש המסורתי באצות הוא במזרח והן הגיעו למערב בתקופה המודרנית. בזכות הפופולאריות ההולכת וגוברת של המסעדות המזרח אסיאתיות, האצות זוכות לעדנה גם אצלנו.
אצות ים הן ירק הצומח בים. ניתן לראותן גם בחופי הארץ נאחזות בסלעי החופים ומייצרות שטיח ירוק בשולי הגלים.
במדינות כמו יפן, אינדונזיה וסין מוסיפים אותן לתפריט היומי בקביעות. במדינות הקרות – אירלנד ואנגליה, שוודיה, סקוטלנד ונורבגיה פיתחו תעשיות לעיבוד אצות-ים באופן טבעי ללא תוספות כימיקלים ובאמצעות ייבוש ללא חימום. האצות מומלצות מאד כמזון פונקציונאלי- למניעת מחלות, צמיחה, חיזוק והבראה.
האצות הירוקות המגיעות ממי האוקיינוס הקר הינן מקור מצויין לויטמין B12 . נהוג לחשוב שניתן לקבלו רק ממקורות חלבוניים מהחי כגון בשר, אבל זהו מיתוס שנחקר רבות ובשנים האחרונות הגיעו למסקנה כי ניתן לקבל B12 גם מהצומח. הויטמין חיוני לחלוקת התאים בגוף ולחילוף החומרים בריקמת העצבים. מאפשר תפקוד טוב יותר של ברזל בגוף ומשפר גדילה והתפתחות של ילדים. .
סוגי אצות ים:
יש סוגים רבים של אצות. ברפואה הנטורופתית עושים שימוש בעיקר באצה החומית (Bladder wrack ) ואצת למינריה (Kun bu). הן מכילות ויטמין C וברזל ועשירות בסידן.
ב- 100 גר' אצות יש 1095 מ"ג סידן. לשם השוואה, ב 100 גר' טחינה יש 426 מ"ג סידן וב 100 גר יוגורט 1.5% שומן- 110 מ"ג.
שלוב האצות בסלט עשוי מעלים ירוקים, טחינה ובלווי יוגורט עזים יכול לתת כמות טובה של סידן. מעבר לחיזוק ובניית השלד הסידן חשוב להולכה עיצבית והוא גם משכך כאבים הנובעים מעודף חומציות ומעורב בויסות קצב הלב.

תכולת הקלוריות באצות מאד נמוכה. ב 100 גר אצות יש רק 10 קלוריות ורוב רובן מגיעות מהרכיב השומני של האצה. הן מכילות רק 1 אחוז פחמימות ולכן מתאימות לחולי סכרת.
שילוב של אצות בתפריט היומי מסייע לעיכול השומנים ומייצר הרגעה של מערכת העצבים והשקטה של התשוקה למתוק ולכן מסייע גם להרזייה.

בזכות תכולת היוד שבאצות השימוש בנטורופתיה הוא לעידוד ולהמרצת בלוטת התריס. ברפואה הסינית מתייחסים לאצות כמזינות את הדם וטובות לטיפול במצבי חוסר יין (האנרגיה הנקבית) כגון התפתחות איטית אצל ילדים, אנמיה, חוורון ויובש בגוף.
שילוב של אצות ודגי המים הקרים כגון סלמון נותן כמות טובה של יוד וחומצות שומן חיוניות ומשפיע על עידוד הצמיחה .

ועוד מרכיבים מצויינים באצות הים: כלורופיל, ברום, תאית ופקטין שמאיצים את חילוף החומרים ומקלים על פעולת העיכול.

האצות נכנסו למטבח הישראלי המודרני והידועה שבהן היא אצת הנורי. היא נמכרת במרכולים לאחר קליה, בדפים רבועים והיא מוכנה לשימוש. ניתן להכין ממנה סושי או לפורר אותה ולפזר מעל תבשיל אורז או סלטים או מרקים.
אצת הקומבו מתאימה במיוחד למרקים ותבשילי קטניות. מומלץ להשרותה במים כ- 15 דקות לפני הבישול. .הארמה והווקמה מתאימות לתיבול סלטים והן מסייעות לעיכול בזכות הסיבים התזונתיים והמינרלים שבהן. גם אותן צריך להשרות לפני השימוש. הן קלות לעיכול ומזינות. באופן כללי.
אצות-ים נחשבות לתבלין ואוכלים בכמויות קטנות.

הרפואה הסינית המסורתית מטפלת באנרגיה ובטעמים של המזון בטכניקה של ריפוי. המזון הקר והקריר וכן המזון המלוח מתאים לצנון האש של הקיץ. אצת הים נחשבת למזון קר ומלוח ולכן היא מתאימה לקיץ. כדאי לשלבה עם שעועית יבשה, שגם היא נחשבת למזון קר.

תבשיל שעועית חומה:
1/4 כוס אצת ארמה- להשרות במים 20 דקות לפני הבישול.
1 כוס שעועית חומה- בטרם הבישול להשרות 14 שעות בקערת מים.
פלפל ירוק קצוץ
פלפל אדום קצוץ
1 בטטה – חתוכה לריבועים.
1/4 כפית אבקת גינגר
1/2 כפית מלח ים אטלנטי גס
1/4 כפית פלפל שחור
1/4 כפית פלפל לבן
2 כפות שמן סויה בכבישה קרה ולא מזוכך
לטגן קלות את הפלפל והבטטה, להוסיף 1.5 כוסות מים, השעועית המושרית (לאחר סינון המים), האצות ויתר החומרים. לבשל כ 40 דקות.
מומלץ להגיש עם אורז מתובל בקינמון.
הירקות,התבלינים והשמן שבמתכון הנ"ל טובים לאכילה בקיץ כי יש להם תכונה של תנועה החוצה מהגוף. כך החום נפלט מהגוף ומרגישים רעננות. האורז נוגד רעלים, מחזק, מרגיע ומצנן.
מומלץ להגיש את התבשיל עם סלט המכיל מזונות מקררים ורעננים. אפשר לאכול את הסלט לארוחת ערב בתוספת תבשיל אורז או לחם מחיטה או שיפול מלאים. מומלץ ללא התפחה בשמרים אלא בשאור.

סלט ירוק לחיזוק הדם ולרענון:
תערובת של עלי חסה
1 גזר חתוך לרצועות דקות
1 מלפפון פרוס דק
1 צנון פרוס דק
3 דפי אצות נורי
1/4 מלון חתוך לקוביות
2 כפות גרעיני חמניות
לרוטב:
2 כפות שמן שומשום
1 כפית מיורן טרי קצוץ
1/8 כפית פלפל שחור
1/2 כפית מלח ים אטלנטי גס
1/8 כפית אבקת ג'ינגר
1 כף חומץ יין לבן
1/8 כפית חרדל
1/2 כפית סוכר חום
לערבב היטב את חומרי הרוטב. לסדר בקערה גדולה את כל הירקות. להוסיף את הרוטב ולערבב בזהירות כדי שהמלון לא יהפוך לעיסה. לפורר את דפי הנורי ולפזר מעל הסלט ביחד עם זרעי החמניות. מתקבל סלט עשיר בטעמים, מרענן, משביע , מזין ומבורך בויטמינים ומינרלים.
שיהיה בבריאות טובה,  מירה כהן שטרקמן