המלצות לאכילה בחוץ ולאירועים מיוחדים

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

אכילה מחוץ לבית משולבת בתדירות רבה בחיים המודרניים: אכילה במסעדת המפעל, ארוחות עסקים, ארוחות יום הולדת, אירועים , קפה ומאפה, סופי שבוע בבתי הארחה, טיולים , פיקניק, וכו'.

נא לזכור: הגוף לא אוכל "בחוץ". בגוף הכל "בפנים".

לכן מומלץ לאכול בחוץ במחשבה על צרכי הגוף והנפש. לא כדאי לאכול מתוך מחשבה של "מחר….", כי המחר נולד מתוך ההיום.

ממליצה לך תרגל אורח חיים נכון גם לאכילה בחוץ וגם באירועים מיוחדים. לא אומרת שהתרגול פשוט כי מבחינה גנטית ואבולוציונית האדם נועד לאכילה ולא לצמצום.
אכילה מתוך מחשבה של מחסור או של "אסור, אבל רק היום", מעוררת את צורך ההישרדות הבסיסי הקיים בכל אדם.
ארועים מיוחדים כמו חגי ישראל, יום העצמאות וכדומה מזמנים את המחשבה על "אכול כפי יכולתך".

אבל למעשה כל יום יכול להיות חגיגה באוכל וכוונתי לטעים ומזין ואין כוונתי ל"הרבה" או "מפוצץ".

ממליצה להתחיל את יום הארוע במחשבה ובהרגשה של שפע. הרי נוכל לחגוג בכל יום אם נרצה. הכל מצוי ורשות נתונה.

להרגשת היש והשפע מומלץ לאכול לפני שיוצאים מהבית לארוע. די גם בארוחה קלה של פרי או פרוסה או שתיים מלחם מלא עם טחינה או אבוקדו או ביצה או דייסת שיבולת שועל או דגנים מלאים ויוגורט וכיוב'.
כך הארוע יתחיל עם הרגשה נעימה בבטן.
ההתייחסות לארוחה בחוץ הינה כחלק מארוחות היום ובימי ארוע מיוחדים, חגי ישראל, יום העצמאות – כמו בכל חג – אוכלים קצת יותר.

ממליצה על שלושה עקרונות מעולם הרפואה הטבעית:  ט.ב.ע. : טרי, בריא, עקבי.

טרי– ירקות ופירות טריים. סלטי ירקות משפעלים את מערכת העיכול ומעניקים תחושת שובע בזכות הסיבים התזונתיים המצויים בירקות. ככל שהירק ירוק טרי יותר ונאכל סמוך לקטיפתו, הוא מעניק חיוניות טובה יותר לגוף.

בריא– הכוונה לשילוב נכון בין פחמימות, חלבונים ושומנים. ההמלצה הרגילה היא לאכול 60% פחמימות ,25% חלבון ו15% שומן.

מה עושים ביום העצמאות או במסיבה "על האש"? בדרך כלל מוגש הרבה חלבון: חומוס, בשר, עוף, ביצים – כולם שייכים למחלקת החלבון. כדאי להפחית את הפחמימות ולאכול כאלו שאינן מכילות מעכבי עיכול. כדוגמה: שילוב של תפוחי אדמה עם הבשר או העוף יכביד על מערכת העיכול בגלל הטאנינים המצויים בתפוחי האדמה המעכבים עיכול חלבונים ונותנים הרגשת נפיחות.

אני מליצה להרבות בירקות ליד מאכלי החלבון: ירקות עליים כגון חסה, פטרוזיליה, שומר וירקות שורשיים כגון בטטה, גזר, סלק. מומלץ לתבל בשום ובצל שמכילים נוגדי חימצון ברמה גבוהה. אכילה של מזון "על האש" מלווה ברעלנים רבים וטוב לאכול לצידם גם "נוגדי רעלים" המצויים בירקות, פירות, בצל ושום.

מומלץ לתבל סלטים בשמן זית ולימון. להקפיד על 3 כפיות שמן זית בכל הארוחה ולא יותר.

עיקבי– לחזור בעקביות על הפעולה העיקרית והחשובה באכילה – הלעיסה. ללעוס היטב. אכילה מהירה נובעת ממתח ודאגות. כדאי לפרק את המתח בלעיסות נמרצות ועקביות . לבלוע רק לאחר שהמזון עבר טחינה טובה בפה.

והנה כמה מתכונים פשוטים להכנה וקלים לנשיאה:

מתכונים פשוטים ובריאים ליום העצמאות:

סלט חומוס ביתי:
2 כוסות גרגרי חומוס יבש- להשרות בקערת מים במשך 12 שעות.
לסנן ולבשל את הגרגרים בסיר מלא מים במשך 40 דקות.
לשמור 1.5 כוסות מהנוזלים ולסנן את השאר
להוסיף:
1 לימון סחוט
2 כפות שמן זית
1/2 כוס טחינה גולמית
2 שיני שום
1 כפית מלח ים אטלנטי גס
1 כוס ממי הבישול של גרגרי החומוס. (אפשר להוסיף לפי מידת הסמיכות הדרושה)
לערבב את כל החומרים ביחד במג'ימיקס עד לריסוק מלא.

סלט טחינה ביתי:
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס מים
1/2 לימון סחוט
1 שן שום
1/2 כפית מלח ים אטלנטי גס
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
לערבב היטב את החומרים. אפשר להוסיף לימון ומים לפי הטעם ומידת הסמיכות הדרושה.

סלט שומר טרי:
2 שומר טרי פרוס דק
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
2 כפות שמן זית
1/2 לימון סחוט
לערבב היטב את כל החומרים ולהגיש. נשמר במקרר במשך יממה.

סלט עגבניות שרי:
סלסילת עגבניות שרי- לחצות את העגבנות.
2 כפות כוסברה קצוצה
1 כף בזיליקום קצוץ
1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים
2 כפות שמן זית
1/2 לימון סחוט
1/2 כפית מלח ים אטלנטי גס
לערבב את העגבניות ועשבי הטיבול. להוסיף את הרוטב ולפזר את האגוזים.

מרינדה לעוף:
2 כפות דבש
1/2 כוס יין לבן
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/4 כפית מלח
2 שיני שום כתושות
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
לערבב היטב את החומרים ולהשרות את העוף במשך 4 שעות או יותר.

סלט פירות חגיגי:
5 תפוזים קצוצים
7 קיווי קצוץ
4 אגסים קצוצים
1/2 ק"ג תות שדה חתוך לרבעים
1/2 כוס צימוקים
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
לסדר את הפירות בקערה בשכבות.
שכבה תחתונה- תפוזים, מעליה אגסים, מעליהם הקיווי ומעליהם תות השדה.
לפזר צימוקים ואגוזים.
בעת ההגשה להוסיף את הרוטב: 1/2 כוס יין לבן, 1 כף סוכר חום ו- 3 כפות ליקר פירות.
לערבב את הרוטב לתוך הפירות ולהגיש מייד.

 

מתכונים טעימים וקלים להכנה נוספים תמצאו בספרי – נטורופתיה במטבח . 166 מתכונים.

לרכישת הספר נטורופתיה במטבח – לחץ כאן

 

בבריאות טובה

וברפואה טבעית

שלכם,
מירה

 

סלמון