פרופ' אליה מצ'ניקוף קיבל פרס נובל בשנת 1908 על גילוי תרומת החיידקים הפרוביוטיים לבריאות האדם ושמירה על חיוניות תפקוד מערכות הגוף. עברו מאז יותר ממאה שנה וכיום  מכירים בכך שלבריאות טובה צריך לקחת אחריות על מאזן החיידקים במערכת העיכול. מומחי העולם התבוננו בעמי הבלקן שניזונו מיוגורט טבעי וכרוב כבוש ונכחו שהדיאטה הים תיכונית הכוללת סיבים תזונתיים בכמות טובה, מניחה מצע מצויין לחיידקים טובים במערכת העיכול.

נפלא לראות איך המדע מאשש את הרפואה הטבעית המסורתית העתיקה וכך אכן נהגו גדולי הרופאים ביוון העתיקה- המליצו על מזונות פר ביוטיים כגון: יוגורט, ירקות טריים, פירות טריים, קטניות ולחם מחיטה מלאה.

פרביוטיקה ופרוביוטיקה:

המדובר בשני מושגים שונים אבל בתוצאה דומה. הפרביוטיקה הם מרכיבי המזון שאינם נעכלים , למשל סיבים תזונתיים. הפרוביוטיקה שהם חיידקים ידידותיים הנמצאים במערכת העיכול.

מיהם חיידקי הפרוביוטיקה? קיימים חיידקים מזנים רבים והמוכרים שביניהם הינם קבוצת  חיידקים  לקטובצילוס. חיידקים אלו מייצרים סביבה חומצית באמצעות ייצור חומצת חלב ובכך הם מסייעים במניעת התפתחות חיידקים במעי הדק. בקבוצה זאת נמצא האסידופולוס.

הלקטובצילוסים והפיבידום מסייעים לפירוק לקטוז, יצור אינזימי עיכול, ייצור ויטמיני B1 ו- B6  , חומצה פולית וחומצות אמינו, משפעלים את מערכת החיסון של המעי. היום מוסיפים אותם ליוגורט הנקרא "ביו".

מחסור בפרוביוטיקה:

נוכל לדעת אם החיידקים ה"רעים" מנצחים את ה"טובים" באמצעות תשומת לב להופעתם של סימפטומים כגון:

  • ריח רע מהפה
  • אלרגיות
  • דלקות ואגינליות
  • nערכת חיסון ירודה
  • תסמונת המעי הרגיז
  • עיכול לא תקין
  • עצירות
  • גאזים
  • פצעים בפה
  • קנדידה
  • זיהומים שונים.

ובמלחמת החיידקים – הכל עניין של כמות. אנחנו צריכים לדאוג לכך שכמות ה"טובים" תהיה גדולה מכמות ה"רעים".

לבריאות טובה ראוי לשים לב לתזונה המשפרת עיכול ומשפרת יצירת חיידקים טובים במערכת העיכול. במקרים מסויימים כדאי להוסיף פרוביוטיקה כתוסף, בהתאמה אישית וביעוץ מקצועי, מכיוון שקיים מגוון גדול של זני חיידקים פרוביוטיים והשפעתו של כל זן היא שונה.

מקורות מזון פרוביוטיים:

התזונה הנטורופתית והרפואה הטבעית שמות דגש על מזונות טבעיים יעודיים למערכת העיכול ולשמירה על מאזן חיידקים נכון.

אחד המזונות המומלצים הוא היוגורט, שעשיר בחיידקים פרוביוטיים ונחשב למזון טבעי ובריא.

בארוחות חג צמחוניות ניתן לשלב מרקי יוגורט כמנת פתיחה.

מרק יוגורט צונן:

2 יוגורט פרוביוטי

2 מלפפונים אורגניים מקולפים וקצוצים דק

1-2 שן שום כתושה

1 כפית שמיר קצוץ דק

מעט מלח ים אטלנטי.

לערבב את כל החומרים ולהגיש במנות אישיות. אפשר לקשט בעלי נענע.

המרק המסורתי המכיל מינרלים, חלבונים, שומנים טבעיים, ויטמינים וסיבים תזונתיים נותן לגוף מכלול של נוטריאנטים טובים, פרביוטיקה, מחזק ומעצב פלורת מעיים טובה ומצע טוב לחיידקים טובים..

מרק חלבונים ומינרלים- פרביוטיקה טבעית

6  ליטר מים

שורש סלרי אורגני חתוך לקוביות

3 גבעולים סלרי אורגני חתוכים באורך של 2-3 ס"מ

2 גזר אורגני פרוס

2 תפוחי אורגני- חתוכים לקוביות

1/4 עוף אורגני ללא העור או 1/2 כוס עדשים כתומות + 1/2 כוס דוחן

1/4 כפית מלח

לבשל הכל בסיור סגור במשך כ 90 דקות.

מומלץ להגיש בארוחה כרוב כבוש בכבישה ביתית וסלטי עלים ירוקים.

סלט עלים פרוביוטי

עלי עולש

נבטי חמניות

עלי חסה בייבי

גזר טרי – חתוך לפסים דקים

פרוסות בצל סגול

עירית קצוצה- 2 כפות

להניח את העלים והירק בצלחת הגשה.

לרוטב: 1/2 לימון סחוט, 2 כפות שמן זית בכבישה קרה, 2 שיני שום קצוצות, מעט מלח ים אטלנטי, 1 כפית בזיליקום ירוק או סגול טרי -קצוץ- לערבב היטב בצנצנת סגורה ולפזר על הסלט.

לפזר מעל הסלט אגוזי מלך קצוצים וחופן חמוציות אורגניות. להגיש עם המנה הראשונה.