מאת מירה כהן שטרקמן, ראש תחום לימודי נטורופתיה במכון וינגייט

מסע הרכיבה שהתקיים לציון 100 שנים להתיישבות הקיבוצית העלה את עניין צריכת אשלגן על ידי ספורטאים וגם על ידי אלו שאינם ספורטאים. יציאה לשטח עם אופניים מנקה את הראש, אבל עלולה להביא עמה חסרים תזונתיים ותשישות. לכן כשאתם יוצאים לריצה או לרכיבת שטח – שימו לב שסיפקתם לגוף את האשלגן הדרוש.

כמויות הנתרן המשולבים במזונות המוכנים משביחה את טעמם ומגבירה את הדחף ל"עוד". וכך גוף מסתגל למיעוט אשלגן ולריבוי נתרן, אבל האיזון המאולץ גורר עמו הפרה של ההומיאוסטזיס ומחלות.

המתח המאפיין את העולם המודרני במישור הפיזי והרגשי ביחד עם תזונה לקויה וצריכת אספירין, גוררים חוסר באשלגן ועמו מצבי עצבנות, חוסר שינה, עצירות, עייפות, שרירים רופסים, שבריריות בעצמות, עור יבש, כאבי ראש אלרגיות ועוד.

ההמלצה עבור מבוגרים בריאים, נשים וגברים מגיל 18 ומעלה – 4,700 מ"ג אשלגן ליום.

 האשלגן הוא היון העיקרי בעל מטען חשמלי חיובי בנוזל התוך תאי ולכן הכרחי לתפקוד תקין של השרירים ותאי העצב.

המזווה הטבעי של האשלגן

הרפואה הטבעית שמה דגש על מזונות מהטבע, לא מעובדים שהגוף מסוגל להבין את דרך עיכולם, לקבל נוטריאנטים טובים ולפנות את המיותר.

ניתן לספק לגוף אשלגן מהמזונות הטבעיים הבאים: אצות ים, ירקות טריים – בעיקר תפוחי אדמה בקליפתם ושום, פירות יבשים, גויאבות, גזר, עגבניות, בננות טריות, דגנים מלאים, מולסה, דגים, עוף ובשר.

  • ב-100 גר' אצות יבשות תקבלו  1,244 מ"ל אשלגן. ניתן להוסיפן למרק, לסלטים, לגלגל סושי עם אורז וירקות ו/או דגים. המינרלים אינם נהרסים בבישול.
  • ניתן לקבל 444 מ"ל אשלגן מדג טונה לא מבושל.
  • 100 גר' קורנפלקס בשילוב בננה קצוצה ו-100 מ"ל חלב עיזים יכולים לתת כ-2,100 מ"ל אשלגן.
  • סלט ירקות גדול בשילוב כף טחינה גולמית וגרעיני חמנייה יכול להניב כ-1,000 מ"ג אשלגן.

למעשה, אדם העוסק בספורט ומבסס תזונתו על מזונות טבעיים, לא משומרים ולא מעובדים כגון: דגנים מלאים, דגים ירקות ופירות, ייהנה מכמות טובה של אשלגן. מומלץ להימנע ממזונות מעובדים ומחטיפים המכילים נתרן בכמות גדולה.

מתכון בריא ומנצח לאשלגן ולאנרגיה זמינה

4 תפוחי אדמה אורגניים – חתוכים לקוביות יחד עם הקליפה

1 כוס עלי סלרי אורגניים קצוצים

3 שיני שום קצוצות1/2 כפית מלח ים אטלנטי

1 כף שמן זית בכבישה קרה

1 לימון סחוט (1/2 כוס)

6 כוסות מים

לבשל את הירקות, המלח והשמן במשך כ-40 דקות בסיר סגור. לקראת סיום הבישול להוסיף את הלימון ולכסות את הסיר ולבשל עוד 5 דקות.

מומלץ לאכול עם סלט ירקות, טחינה ולחם שאור מלא מכוסמין או משיפון.