מאת: מירה כהן שטרקמן, (פורסם בירחון "חיים אחרים" בגליון יוני 2013)

פריחת התפוח באביב הישראלי מעוררת אצלי את הצפייה לחגיגת הקטיף במטעי הצפון. הפריחה מתרחשת בחודשי האביב והקטיף בשלהי הקיץ .
תפוח העץ- Malus domestica – המוכר לנו היטב, התפתח מתפוח הבר- Malus sieversii , והוא שייך לקבוצת הפירות המבשילים לאחר קטיפתם, כמו האגס, אפרסק, בננה, אבוקדו ואחרים. משך העיכול שלו כ 30 דקות ולכן ברפואה הטבעית ממליצים לאכלו טרי כארוחת ביניים שלמה או כפתיח לפני ארוחה עיקרית. אכילת תפוח לאחר ארוחה עיקרית עלולה לגרום לתסיסתו ולתחושה לא נעימה במערכת העיכול ולעיתים אף לצרבות וקשיי עיכול.

אבל התפוח אינו רק מזון לגוף אלא גם מזון לרגש ולרוח.

ד"ר אדוארד באך מצא בטל המצוי על פרחי תפוח הבר אנרגיה מיוחדת המאפשרת שחרור ממחשבות כפייתיות הקשורות לחוסר נקיון, טומאה או חוסר אהבה עצמית ואי קבלה עצמית. מעניין שהפרחים פורחים באביב- העונה המומלצת לניקוי ושיקום הגוף . אנשים הנוטים להגזמה בתהליכי ניקוי הגוף יוכלו להעזר בתמצית פרחי תפוח הבר להשגת איזון.
פרי התפוח נחשב למטהר את הגוף ובעיקר כאשר אוכלים אותו בארוחת הבוקר.
מחית תפוחי עץ נחשבת למזון מחזק לתינוקות ומרגיע את מערכת העיכול. ניתן לתת תפוח מאודה או מבושל למי שסובל משלשול או פרזיטים במעיים והם משככים כאבים של כיב קיבה או קוליטיס.

בתקופת ימי הביניים תפוח הבוסר נחשב למזון נוגד שלשול והתפוח הבשל נחשב כמטפל בעצירות. הנטורופתיה קלטה את הרפואה המסורתית והנחיותיה ועושה שימוש בתפוח בפרוטוקולים של מניעת מחלות וריפויין.
שילוב של תפוח עם פירות המכילים אנזימי עיכול כמו פאפיה ואננס מסייעים לעיכול תקין. מזג האויר ההפכפך של האביב הישראלי עלול לגרום לאי נוחות במערכת העיכול ואף לעצרויות. לכן הסובלים ממערכת עיכול עצלה יוכלו להנות ממיץ פירות לימות האביב השרביים.

מיץ פירות לשיפור תפקודי הגוף וחיזוקו:
1 כוס דובדבנים
1 פאפיה
2 תפוחי עץ
1 אננס
1/4 מלון
לקלוף את הפירות ולהכניס למכונה להכנת מיצים. לשתות כוס אחת בבוקר על קיבה ריקה. המיץ נוגד עצירות ומנקה את הכליות, מטפל בדלקת מפרקים ובבעיות בתפקודי כבד.
אמנם תכולת הסוכר במיץ היא גבוהה אבל יש לו ערך תזונתי רב ותכונות ריפוי מופלאות.

תפוח העץ מכיל כמות עשירה של פקטין המכיל סיבים מסיסים וכן ממשפר פעילות מערכת העיכול וכן מעלה כולסטרול הנחשב "טוב" ה HDL לעומת הכולסטרול הנחשב "רע" ה LDL.
הרמב"ם ממליץ על תפוח עץ כדי להתרענן ממצב שכרות לאחר שתיית יין ולכן גם מוסיפים קוביות תפוח טרי אל משקה יין כדי לנטרל את השפעתו המשכרת.

ברפואה מסורתית צרפתית עושים שימוש בקליפות התפוח לטיפול בדרכי השתן ואצל יהודי ספרד משתשמים בחומץ המופק מתפוחים למניעת בחילות בתקופת ההריון, הפסקת נזלת ושיעול מטריד .
אפשר לפרוס תפוח ולהניח את הפרוסות על עור מגורה ומגרד להרגעה מיידית
חליטת תפוח

חותכים תפוח עץ לקוביות קטנות ומיניחים בכוס גדולה
מוסיפים מים רותחים ומכסים למשך 5 דקות
אין צורך להמתיק.

שותים לשיכוך כאבי בטן, כאבי שגרון ולמצבי הצטטנות וחום

מיץ תפוחי עף טרי ביחד עם שמן זית טוב לטיפול בעקיצות ובשריטות.

התפוח מכיל סוכר טבעי, פקטין, ויטמיני A,B1,C ומינרלים.

עוגת תפוחי עץ קלה להכנה
1 כוס קמח חיטה מלא
3/4 כוס קמח כוסמין מלא
1/2 כוס שמן זית עדין (לא מריר) בכבישה קרה
1 כוס חלב סויה
3/4 כוס סוכר חום דמררה
3 תפוחי עץ חמצמצים חתוכים לקוביות קטנות
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
2 ביצים אורגניות
1 כפית סודה לשתיה
1/2 כפית קנמון טחון
קליפה מגורדת של לימון אחד
לערבב את הקמחים עם הסודה לשתיה, אגוזים וקנמון.
לערבב היטב את שתי הביצים ולהוסיף את הסוכר, חלב סויה, שמן ולערבב היטב. להוסיף את התפוחים הקצוצים.
לערבב הכל יחד. לשמן תבנית אפיה עגולה ולאפות בחום בינוני במשך 45-50 דקות. להגיש עם חליטת צמחים. מתאים כארוחת ביניים המכילה פחמימה וחלבון. עתיר בסיבים תזונתיים ויטמינים ומינרלים, משביע ומחזק מערכת עיכול עצלה.