עוגת דבש לסכרתיים

מתכון בריא וקל להכנה

מאת: מירה כהן שטרקמן (N.D.) (R.Na), נטורופתית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש.

.

ראש השנה מציב אתגר לא פשוט לחולי סכרת.

ברכות ל"שנה מתוקה" מלוות במאכלים מתוקים, בד"כ עתירי פחמימות פשוטות המכניסות את מי שסובל מסכרת לסחרור בלתי רצוי.

הרפואה הטבעית המתפתחת משחר ההסטוריה האנושית וכן בשמה המודרני- הנטורופתיה- מחפשת את התרופה במזון הטבעי. האיזון טמון במזון , אופן האכילה ומודעות עצמית. לא ארחיב על הפילוסופיה ואתמקד כאן בעוגה.

הרעיון הבסיסי בארוחות ראש השנה טמון באינדקס הגליקמי של כלל הארוחה. דהיינו עפ"י השיטה המודדת את ההשפעה שיש למזון ספציפי על רמת הסוכר בדם. ככל שהאינדקס הגליקמי נמוך יותר, כך המזון גורם לעליה הדרגתית יותר ואיטית של רמת הסוכר וככל שהאינדקס הגליקמי גבוה יותר כך נגרמת עליה מהירה וחדה של רמת הסוכר והאינסולין בדם והמצב מייצר סיכון בריאותי בעיקר לאלו הסובלים ממשקל יתר והעדר פעילות גופנית.

אם כך מה שיש לעשות הוא לתכנן ארוחה מאוזנת הכוללת מזונות המאזנים את האינדקס הגליקמי דהיינו, דגנים מלאים, ירקות עליים, ירקות ירוקים וקטניות.

במאמר קצר זה אציע עוגת דבש לסוכרתיים.

קראתי למתכון "עוגת דבש" הגם שדבש לא יהיה בעוגה. העוגה מתוקה, כוללת  תבלינים אופיניים לעוגת דבש, פירות ודגנים מלאים המאזנים את האינדקס הגליקמי של הרכיבים המתוקים.

הנה המתכון:

1 כוס קמח שיפון מלא מנופה

1/2  כוס קמח חיטה מלא מנופה

1/4 כוס שיבולת שועל  גרוסה

1 כפית סודה לשתיה

1/4 כפית ציפורן טחונה

1 כפית קינמון

1/4 כפית זנגויל טחון

1/8 כפית פלפל שחור טחון דק

קליפת לימון מגורדת (מלימון אחד)

1/2 כוס שמן זית בכבישה קרה לא מזוכך (מומלץ לא מריר)

1 כוס חליטת עשב לימון (ההנחיות להלן)

2 ביצים אורגניות

2 תפוחי עץ (יונתן, גלה או גרנד סמיט)- קלופים וקצוצים

1/4 כוס צימוקים אורגניים

3/4 כוס אגוזי מלך קצוצים

1 כפית מחוקה של אבקת סטיביה

אופן הכנה:

להכין את חליטת עשב לימון: לבשל בסיר סגור 2 כפות קצוצות עשב לימון טרי בכוס ורבע מים- במשך 5 דקות ולצנן.

לערבב את תפוחי העץ והצימוקים עם 1/4 כפית סטיביה , שמן ותבלינים.

לבלול את הביצים ולהוסיף לפירות.

להוסיף את החליטה לתערובת הנ"ל.

בקערה נפרדת לערבב את כל יתר החומרים היבשים.

לאחד את הקערות ולערבב בעדינות. לשמן תבנית אפיה עגולה במעט שמן זית. לאפות במשך 40-50 דקות בחום בינוני.

מה מסתתר מאחורי וילון המתכון?

צמחי הקמנון והסטיביה בעלי תכונות מורידות סוכר וביחד עם הסיבים התזונתיים שבקמחים המלאים, שיבולת השועל והאגוזים- כלל האינדקס הגליקמי של העוגה הינו בינוני.

לצמח המרפא עשב לימון יש תכונה של העלאת מצב הרוח והרגשת שמחה בלב.

העוגה נותנת הרגשת שובע נעים ואינה מפעילה את האוטומאט של "עוד".

העוגה קלה להכנה, מעוררת, טעימה ונוחה לעיכול, הן לפני הארוחה והן אחריה. מתאימה גם למי שסובל ממעי רגיש.

מומלץ לצנן היטב בטרם האכילה. לשתות עם חליטת מנתה.

שיהיה בבריאות טובה ובשנה נהדרת ופוריה

מירה