צום קל ונעים

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

בגיל 10 התחלתי לצום ביום כיפור. סבי, יעקב ג'אקו טורס ז"ל, לימד אותנו שמשך היום של ערב יום כיפור ראוי לאכול 7 ארוחות כדי להקל על הצום. כך עשיתי באדיקות רבה. הייתי ילדה נחושה…

סבי ז"ל, יליד שלוניקי, התחיל את יומו בתפילת שחר וארוחה אצלו הייתה כמיטב תורת הרמב"ם- "כזית".
7 ארוחות קטנות במשך כ- 12 שעות של לפני הצום, מלוות בתפילה והתכווננות פנימית. שמר על אנרגיה טובה גם בגיל מבוגר מאד בזכות צעידה יומיומית, עבודה רוחנית ואכילה מתונה ונבונה. בכיסי מקטורנו היו תמיד בננה בשלה-מתוקה ובוטנים טעימים באפיית בית.

ומכאן באות ההמלצות שלי עבורכם לקראת צום יום כיפור.

היום כבר מוכח מדעית שארוחות קטנות יעילות לשמירה על רמת סוכר טובה בדם. ההיטהרות וההתחדשות הרוחנית שמאפשר יום הכיפורים תורם לצמיחה ולהתפחות אישית, מהרבה בחינות..

מדוע אנחנו צמים?

יש לכך תשובות רבות הן בתחום הרוחני, הן בתחום הדתי והן בתחום הרפואה הטבעית.

הצום מקובל בדתות שונות, בין היתר, כאמצעי להיטהרות. ברפואה הטבעית יש אסכולות הממליצות על צום קבוע פעמיים בשנה, בליווי מטפל/רופא מקצועי.

צום מאפשר מנוחה טובה של מערכות הגוף.

כאשר הגוף נח יש לאדם פנאי לעשות עבודה רוחנית הדרושה להיפתחותו ולצמיחתו האישית. אבל כאשר הגוף רגיל לקבל הרבה קפה, משקאות קלים, מזון מטוגן ומזון זבל, הוא מתחיל בעת הצום לעשות עבודת פינוי רעלים מסיבית שבאה לידי ביטוי, בין היתר, בכאבי ראש, צמא, עייפות, תשישות, מצב רוח ירוד, חוסר אנרגיה וחוסר רצון לנוע.

אנשים רבים חושבים שמשמעות הביטוי "ועיניתם נפשותיכם" היא הסבל שעובר הגוף בעת הצום. התופעות האלו מתחילות לעתים כבר בבוקר של יום הכיפורים.
אבל הדברים לא חייבים להיות כך וצום יכול לעבור בצורה טובה ונעימה המאפשרת התפתחות אישית.

איך עושים צום קל ונעים?
אם במשך השנה "עווינו ופשענו" במזון זבל, הרי שלפחות בימים שלפני צום הכיפורים מומלץ להקל על הגוף ולאכול מזונות מזינים ומטהרים, בגישה נטורופתית. אמנה כאן שבעה כללי מפתח:
הדבר הראשון: כבר אחרי ראש השנה כדאי להפחית בצורה משמעותית (רצוי להפסיק לחלוטין) את שתיית הקפה והתה השחור. כמו כן מומלץ להפסיק לחלוטין עם שתיית משקאות קלים ו/או מוגזים. מי שיסבול בימים אלו מכאבי ראש יוכל לשתות נוזלים רבים, כך שהרעלים יוכלו להתפנות מהגוף בטרם יחל הצום.

לכן, בימי ההתנזרות ממשקאות מזיקים מומלץ לשתות הרבה מים מטוהרים ומיצי פרות וירקות טריים.

הנוזלים הטובים האלו יעשו עדינה של ניקוי וטיהור הגוף והכנתו לצום ולעבודה הרוחנית המלווה לו.
דוגמאות למיצי פרות: 2 תפוחי עץ חמצמצים עם חצי לימון (כולל הקליפה), מיץ מרימונים, מיץ ענבים טריים.
דוגמה למיצי ירקות: גזר עם פלח בטטה טרייה ומעט ג'ינג'ר טרי, גבעולי סלרי ופטרוזיליה, סלק וסלרי.

הדבר השני: להמנע ממזון מטוגן ו/או שמן ו/או מלוח. לאכול מזון מאודה, מוקפץ או מבושל באדים. כך אפשר להרוויח את הויטמינים שבמזון.

הדבר השלישי: להפחית בצורה משמעותית אכילת חלבון מהחי והכוונה בעיקר לבשר פרה/כבש וכו'. אפשר לאכול מעט עוף או דגים.

הדבר הרביעי: להרבות באכילת ירקות ופירות טריים.

הדבר החמישי: לשלב בארוחות העיקריות דגנים וקטניות למשל: גרגרי חומוס עם קינואה או עדשים ואורז מלא או מאש ודוחן וכו' שילובים טעימים ומזינים.

הדבר השישי: להפחית בצורה משמעותית תבלינים חריפים.

הדבר השביעי: לאכול שמנים בריאים כגון שמן זית, שמן שומשום, (שמנים בכבישה קרה ולא מזוככים) טחינה, אגוזים (לא אפויים וללא מלח) וזרעים (כגון זרעי פשתן טחונים, שומשום) .

שמירה על שבעת הכללים הנ"ל תאפשר לגוף להגיע ליום כיפור בצורה נוחה ומאוזנת.

מה אוכלים ביום שלפני הצום:
ארוחות קטנות, המשלבות פרות וירקות טריים. מומלץ לאכול כל שעתיים- שלוש, כדי להימנע מתנועות חריגות ברמת הסוכר (היפוגליקמיה).
פירות טריים ואגוזים נחשבים לארוחה.

הארוחה של לפני הצום תכלול חלבון מלא: מי שמעדיף להימנע מחלבון מהחי יכול לאכול מאש או עדשים שהנן קטניות קלות לעיכול, בשילוב עם דוחן שהינו דגן עם אחוז גבוה של חלבון.

כמו כן ירקות מאודים שיסייעו לעיכול הארוחה בהיותם כוללים סיבים תזונתיים ונוזלים. למשל: גזר, בטטה, תפוח אדמה, קישוא, דלורית. אפשר לטבלם במעט שמן זית ולאפות בתנור בחום בינוני במשך כ 40 דקות.
מומלץ לקנח בתה צמחים כגון שומר או בבונג או לבנדר.

הצום יעבור בצורה נעימה, ללא כאבי ראש ותופעות הלוואי הבלתי נעימות הכרוכות באופן כללי בעבודת פינוי רעלים.

צום קל ונעים

מה אוכלים לאחר הצום:
אפשר לשבור את הצום עם תה צמחים עדין ופרוסת עוגת דבש. אבי היקר הכיר לנו את המסורת הספרדית- ירושלמית של נחלאות- אכילת פרוסת חלה מרוחה בשמן זית ומעט מלח בליווי משקה חם.
שני המנהגים טובים ואנחנו שומרים עליהם עד היום.

מתכון לעוגת דבש טעימה ובריאה: 

עוגת גזר ודבש:
מצרכים:
2 כוסות קמח מלא חיטה או כוסמין
1 כפית סודה לשתיה
1 כפית אבקת אפיה
½ כוס סוכר חום
½ כוס אגוזי מלך קצוצים
½ כוס צימוקים אורגניים או חמוציות (לסכרתים: ללא צימוקים)
3 ביצים
2 כוסות גזר טרי מרוסק דק
½ כוס דבש (לסכרתים: 1/4 כוס מולסה)
½ כוס שמן חמניות או קנולה – אורגני כבישה קרה
1 כוס תה צמחים מצונן

לערבב חומרים יבשים
להפריד ביצים: חלמו מחלבון
לערבב את החלמון עם הגזר, שמן, דבש
להוסיף את התערובת הרטובה לתערובת היבשה ולערבב היטב
להקציף את החלמונים ולהוסיפם לתערובת הנ"ל – לערבב הכל בזהירות.
לשמן תבנית אפיה (גודל 26 ). לחמם תנור ל 175 מעלות סלציוס ולאפות כ 40-45 דקות.

לאחר הארוחה הקלה הזו אפשר לנוח כשעה ולנצל את הזמן כדי לברך את המשפחה הרחבה, החברים והמכרים (גם טלפונית) בגמר חתימה טובה, שכן עבודת התשובה ממשיכה עד מועד שמחת תורה.
מומלץ שארוחת הערב העיקרית תכלול מרק ירקות עשיר בקטניות וירקות שורש (כגון בטטה, תפוח אדמה, גזר, שורש סלרי) או מרק עוף מסורתי בשילוב אטריות . ממליצה לנסות איטריות אורגניות מקמח שיפון מלא. השיפון עושה עבודה טובה עם הכבד.
המרק עם הירקות, החלבון והדגן מהווה ארוחה שלמה ומלאה, לא כבדה ועשירה בחלבון, פחמימות, סיבים תזונתיים ונוזלים.

מתכונים בריאים, קלים להכנה ועיכול תמצאו בספרי "נטורופתיה במטבח" – לרכישה בחנות האתר

מרק

מה עושים כשהגוף נח ממלאכת העיכול?
ראוי לזכור שארוחה חלבונית מתעכלת כ 3-6 שעות ולכן עד סוף ערב יום כיפור הגוף עדין עסוק.

המנוחה מתחילה למעשה בלילה.

מי שעסוק בתפילה יומו מלא.

מי שאינו עסוק בתפילה יכול לטייל בנחת בגינה הציבורית או בפארק קרוב ולנצל את הזמן להתבוננות.

אפשר לשבת על האדמה או הדשא תוך התרכזות בנשימה הפנימית: לעקוב אחרי כניסת הנשימה דרך הנחיריים ויציאתה דרך הפה. אין צורך במאמץ. הנשימה עוברת בעדינות וטבעיות. כל אחד בקצב שלו. המדיטציה יכולה להביא לתובנות נפלאות לשנה החדשה ולחיים בכלל.

מאחלת מכל הלב שיהיה צום קל ונעים וגמר חתימת טובה.

 שלכם,
ד"ר מירה כהן שטרקמן