נפלאות שמן קוקוס

מאת: מירה כהן שטרקמן (N.D.) (R.Na), נטורופתית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש.

ארגמן רפואה טבעית והתפתחות אישית תמצאו מידע על קטניות ודגנים וכן מתכונים טעימים, בריאים וקלים להכנה.

כאן אביא את ערכיו הבריאותיים של שמן הקוקוס.

בתורת התזונה הטבעית אנחנו עושים שימוש בשמן קוקוס מכבישה קרה, אורגני. כיום ניתן למצוא במרכולים שמן קוקוס אורגני בכבישה קרה והוא די יקר. בתקופה זו של חורף השמן מתגבש בטמפרטורת החדר לכן כדאי לחממו באמצעות הטבלת הצנצנת במים חמימים. השמן יהפוך לשקוף.

בשמן קוקוס יש 86.5 אחוז חומצות שומן רוויות . בשמן פשתן רק 9.4 אחוז ובשמן זית 13.8 אחוז.

קיימות שתי גישות ברפואה הטבעית ביחס לשמן קוקוס. יש את הגישה האומרת ששימוש ארוך בשמן קוקוס יועיל להפחתת אחוזי שומן בגוף ולהשגת משקל תקין. הטענה של התזונה הטבעית האמריקאית היא שהשמן מכיל בעיקר חומצות שומן רוויות ולכן הוא מתעכל מהר, מגביר את קצב חילוף החומרים ושריפת הקלוריות ותורם להרגשה של שובע.

ויש את הגישה השנייה, הקיימת הן ברפואה הטבעית והן ברפואה הקונבנציונלית – הגישה הדוגלת בהפחתה של שימוש במזונות המכילים שומן רווי כגון: שמן דקלים, שמן קוקוס, חלבון מהחי (בשר, עוף, דגים). הטענה היא ששימוש תכוף בשומן רווי מעלה את רמת הכולסטרול בדם ורמת הטריגליצרידים.

הגישות המדעיות ההפוכות יכולות להשאיר אותנו במבוכה.

במצבים של מבוכה אני מוצאת את עצמי חוזרת אל מקורותיה הפילוסופיים של הרפואה הטבעית ונאחזת במושכלות יסוד שלעולם אינן מאכזבות. במקרה הזה אביא שתיים מהן:
דרך האמצע
דרך האיזון
הגישה של הרפואה הטבעית היא שחיים באיזון מביאים לבריאות. מציאת דרך האמצע בין שתי קצוות מובילה לבריאות טובה ולרגיעה.

לכן אני מציעה לשלב שמנים ולצד אפייה עם שמן קוקוס לעשות שימוש בשמן זית  המכיל כאמור רק 13.8 אחוז של שומן רווי. שמן זית מגיע בטעמים מגוונים והוא מצויין ברטבים, תבשילים, סלטים והוא "משלנו" מאזור הים התיכון, בו אנו חיים.

שמן קוקוס – חסכון באפייה!

תכונה מופלאה של שמן הקוקוס היא חסכנותו!
בכך שמן הקוקוס מתאים לכלל הבסיסי ברפואה טבעית- פחות הוא יותר.
מחירו היקר מתקזז בהפחתת כמויות השימוש בו.

באפייה, ניתן להשתמש ברבע מכמות השמן שבמתכון!
למשל: עוגה שאמורה להכיל 1/2 כוס שמן קנולה או סויה או תירס או חמניות – די להוסיף לה 1/8 כוס שמן קוקוס.

אביא כאן שני מתכונים בריאים וקלים להכנה עם שמן קוקוס:

עוגת גזר וקוקוס חורפית:

1.75 כוס קמח כוסמין מלא
1/4 כוס קוקוס
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית קנמון
1/8 כפית ציפורן
קליפת אשכולית מגוררת דק- מחצי אשכולית
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
לערבב היטב את כל החומרים היבשים
2 ביצים אורגנית – להפריד ולהקציף בנפרד את החלבונים
1/8 כוס שמן קוקוס מכבישה קרה
1 כוס מיץ תפוזים טרי  או חלב אורז
1 כוס גזר אורגני מרוסק דק דק
1/2 כוס צימוקים כהים אורגניים
1/2 כוס סוכר חום דמררה
אפשר: 1/2 כוס שברי שוקולד מריר 70%
לערבב את כל החומרים הרטובים ולהוסיף לקערת החומרים היבשים.
להוסיף את החלבונים המוקצפים ולערבב בעדינות.
לפזר הכל על תבנית אפייה משומנת במעט שמן קוקוס.
לאפות בחום בינוני (175 מעלות סלציוס), במשך 40-50 דקות.

פנקייקס:

1.75 כוסות קמח שיפון מלא מנופה (קמח לא מנופה יכיל יותר סיבים תזונתיים)
1 כפית סודה לשתייה
1/4 כפית מלח ים אטלנטי דק
1.5 כוסות חלב אורז או חלב עיזים/בקר אורגני
3 ביצים אורגניות- להפריד בין החלמונים לחלבונים ולהקציף את החלבונים.
להוסיף את החלמונים ליתר המוצרים. את החלבונים המוקצפים להוסיף בסיום התהליך.
2 כפות שמן קוקוס מכבישה קרה
לערבב את כל החומרים
להוסיף את החלבונים המוקצפים
לשמן מחבט במעט שמן קוקוס.
לשפוך למחבט 1/3 מצקת עמוקה. להמתין להופעת בועות ולהפוך.
להגיש עם פירות קצוצים, סילן או דבש או סירופ מייפל טבעי.

קוסמטיקה טבעית

לשמן קוקוס יש מקום של כבוד בעולם הקוסמטיקה הטבעית. ניתן לשלבו עם שמנים ארומתיים לתחזוקה טובה של העור, טיפול בקמטים ובעור יבש וטיפוח כללי.

שמן לטיפוח עור יבש

80 מ"ל שמן קוקוס
20 מ"ל שמן נבט חיטה
10 טיפות רוזווד
10 טיפות רוז דמשקאי
10 טיפות של תפוז
10 טיפות של נרולי
לערבב את השמנים ולמרוח על העור היבש.
להספגה טובה מומלץ למרוח על העור שכבה דקה של ג'ל אלוורה ולאחריו את תערובת השמנים.
מי משאינו אוהב את ריחו של שמן נבט החיטה יכול להחליץ בשמן שקדים מכבישה קרה.

שיהיה בבריאות טובה ובהנאה!