עוזרר – Crataegus spp – חמוץ/מתוק

מאת ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

עוזרר

העוזרר פורח באזורינו באביב ופירותיו מבשילים בסתו. בימים אלה של חודשי אוקטובר-נובמבר פירותיו האדומים של העוזרר מושכים את העין ומסקרנים. ניתן למצוא את הצמח הקוצני הזה בצפון – מהגלבוע ועד החרמון, באזור הרי השומרון והרי יהודה עד הנגב הצפוני.

נזכר במשנה וגם בכתבי דיוסקורידס כצמח מרפא. פירותיו אכילים ומשמים סם מכוון המועיל לקיבה ולמעיים. הרמב"ם (פרקי משה ברפואה, כא, 73. 155) התייחס אליו כסם קר ויבש שפירותיו אינם טובים לבריאות. בהקשר הזה מעניין לדעת שמשרד הבריאות הישראלי מגביל את השימוש בחלקים העל-קרקעיים (פרחים ופירות) של העוזרר ממין C. oxycantha , למעט לשיווק באמצעות בתי מרקחת. המין C. monogyna מותר לשיווק בישראל והדברים במאמר הזה יתייחסו לזן המותר בישראל.

הפרחים והפירות של העוזרר משמש בהרבולוגיה מודרנית לטיפול באי ספיקת לב, יתר לחץ דם, טרשת עורקים, תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) ולחץ דם נמוך. טעמו חמוץ מתוק ונותן תחושה של כיוון בלשון.

התמונה בחסות ויקיפדיה

 

בסין הפירות היבשים של העוזרר נקראים שאן ז'ה ונוטלים אותם בעיקר במצבים של עצירות, בטן נפוחה, הפרעות עיכול וגזים. גרגירים יבשים חרוכים נחשבים לתרופה לטיפול בעצירות.

הכנת מרתח מגרגירי עוזרר:

נוטלים 30 גרם פירות יבשים ומבשלים ב 500 מ"ל מים במשך 15 דקות, בסיר סגור.

שותים במהלך היום לטיפול בעצירות.

מרתח מפרחי עוזרר:

נוטלים 1 כף של פרחים יבשים ומבשלים בתוך 500 מ"ל מים במשך 5 דקות, בסיר סגור ושותים. מוכר כיעיל לשיפור מחזור הדם ובעיות לב.

מומלץ להוסיף למרתח צמחי מרפא מרגיעים כדוגמה: פרחי קמומיל

חשוב לדעת !!

במינון יתר עלול לגרום ללחץ דם נמוך וכמובן מי שנוטל תרופות להסדרת פעילות הלב, תרופות נוגדות קרישה וכן חומרים מרחיבי כלי דם – צריך לנקוט במשנה זהירות כדי למנוע מינון יתר. בין החומרים הגורמים להרחבת כלי דם נמנה את הקפאין, פפברין, תיאופילין, אדנוזין ואפינפרין.

אם כך, במקרה ופגשתם בעוזרר וחמדתם את פירותיו – בזהירות רבה! הפירות אינם מתאימים לכל אחד – גם כאשר הטעם מושך והלב רוצה.