חרוש 1חרוש- ירק ארץ ישראלי עתיק – ערכים תזונתיים

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

בטיול סוכות בשוק העתיק של נצרת מצאתי באחד הדוכנים את החרוש. יש לו טעם של מלפפון וזוקיני ביחד, הוא נראה כמו קישוא עגול ולמעשה הוא מלון צעיר. כלומר נקטף לפני שהמלון הופך כתום. נחשב לזן מורשת עתיק של ארץ ישראל. ניתן לרכוש זרעים שלו בארגון זרעי מורשת.

אפשר להגישו פרוס, להוסיפו לסלטים, לאפות, לבשל ולמלא. באופן אישי העדפתי את החרוש טרי, פרוס כפי שהוא. המרקם שלו מסקרן, בשרני יותר מהמלפפון והזוקיני, קליפתו הירוקה מעט קשה וניתנת לאכילה.

 

מאחר והחרוש נחשב למלפפון בלדי, הערכים התזונתיים שלו יהיו דומים לזה של המלפפון:

קלוריות 18
שומן 0.2
חלבון 0.78
פחמימות 4.3

 

כולל פיטוכימיקלים אלה: כלורופיל, קרוטנואידים, פיטוסטרולים ועוד. מקור מצוין לויטמין K, אשלגן וסיבים תזונתיים.

ברפואה עממית ארץ ישראלית המלפפון נחשב למעודד השתנה, מתאים לטיפול בבצקות ובצבירת נוזלים. אכילת המלפפון עם קליפתו ממריצה עיכול. תכונות המלפפון דומות לתכונות החרוש.

חרוש 2