חיידקים ידידותיים במעיים ומערכת החיסון

ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

המעיים הם חלק מצינור עיכול ארוך המתחיל בפה ומסתיים בפי הטבעת. זאת מערכת פתוחה שמושפעת באופן מידי מכל מה שנכנס אליה מן הפתחים וחושפת את הגוף לכניסה של חיידקים מזיקים.

בדרך אל המעיים המזון עובר דרך הקיבה. במצב תקין, החום והחומציות של הקיבה, אמורים להרוס את החיידקים הרעים שחודרים לגוף דרך פתחיו. אבל יש חיידקים ששורדים את הקיבה ויש כאלה שנוצרים במעיים.

הגוף יודע להשמיד את החיידקים האמצעות מערכת החיסון.

אבל בגוף במעיים יש חיידקים רעים וטובים. כיצד מערכת החיסון מתקשרת עם החיידקים הטובים? כיצד מערכת החיסון יודעת שלא להתקיף חיידקים טובים?

 

שאלה מקדימה –

כיצד נוצרים החיידקים הידידותיים במעיים?

נושא חיידקים ידידותיים קשור עם שני מושגים: פרה ביוטיקה ופרו ביוטיקה:

הפרה ביוטיקה הם מרכיבי המזון שאינם נעכלים, כדוגמה: סיבים תזונתיים. ניתן לקבלם מירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים.

522A3904

נטורופתיה במטבח – כל טוב תזונה ים תיכונית בריאה וקלה להכנה

 

הפרו ביוטיקה הם חיידקים ידידותיים הנמצאים במערכת העיכול או במזון מותסס כדוגמה: החמצת ירקות במי מלח.

קיימים חיידקים רבים תחת מטריית השם "פרוביוטיקה". המוכרים שביניהם הם קבוצת  חיידקי  לקטובצילוס, המייצרים סביבה חומצית באמצעות ייצור חומצת חלב ובכך הם מסייעים במניעת התפתחות חיידקים במעי הדק. בקבוצה זאת נמצא האסידופולוס.

לחיידקים האלה יש חשיבות רבה, בין היתר בפרוק סוכר החלב (לקטוז), יצור אינזימי עיכול, ייצור ויטמיני B1 ו- B6, חומצה פולית וחומצות אמינו.

כאשר קיים מחסור בחיידקים ידידותיים במעיים – בפרוביוטיקה יופיעו הסימפטומים האלה או חלק מהם:

  • ריח רע מהפה
  • אלרגיות
  • דלקות ואגינליות
  • מערכת חיסון ירודה המתבטאת גם במחלות חוזרות ונשנות
  • תסמונת המעי הרגיז
  • עיכול לא תקין
  • עצירות
  • גאזים
  • פצעים בפה
  • קנדידה
  • זיהומים שונים

בגוף שלנו מתאחסנים חיידקים רבים ורובם נמצאים במערכת העיכול ובפרט במעי הדק והמעי הגס. הטובים והרעים.

מערכת החיסון נועדה להילחם בחיידקים והשאלה המעניינת היא כיצד מערכת החיסון יודעת להבחין בין חיידק טוב וחיידק רע?

נניח שיש פלישה של חיידקים רעים לגוף. מייד משופעלת מערכת החיסון ותוקפת. לעתים הסערה כה גדולה עד כדי כך שהמערכת תוקפת את תאי הגוף עצמם.

אם כך, מה תפקידם של החיידקים הטובים? כיצד הם שומרים על עצמם מפני תקיפה של מערכת החיסון? כיצד הם ממשיכים לעבוד לטובת הגוף כאשר יש התקפת נגד של מערכת החיסון?

החיידקים חודרים אל גופנו דרך דפנות המעי. מערכת החיסון מפעילה את תאי הדם הלבנים – לימפוציטים מסוג T – והם תוקפים חיידקים מזיקים במערכת העיכול כדוגמה: E coli .

ומה עם החיידקים הטובים? בנושא הזה רב הנסתר על הגלוי.

גישות מחמירות ברפואה אוסרות על אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת לכלול בתזונה חיידקים ידידותיים וגישות אחרות "מוכנות לקחת סיכון" ולהעשיר את התזונה ביוגורט וכרוב מוחמץ במי מלח.

הגישה של הרפואה הטבעית והנטורופתיה נשענת לא רק על מחקרים אלא גם על חכמת הבריאות והידע האנושי של הדורות – ניסיון חיים ברפואה. תושבי יוון, סיציליה והבלקן, הכוללים בתפריטם מזון מותסס כדוגמה יוגורט וירקות מוחמצים במלח, ידועים בחוסנם הגופני ובאריכות ימים.

יש לזכור שהחיידקים הידידותיים שנוצרים במעי, באופן טבעי מן התזונה הטבעית, מוכרים לגוף היות והגוף יצר אותם.

המחקר אודות התקשורת בין מערכת החיסון ובין החיידקים הטובים עדיין בראשיתו. חוקרים מניחים שיש חיידקים שמכילים אנטיגנים – חלבונים, שמערכת החיסון משתמשת בהם כדי לזהות גופים זרים. החלבונים האלה מוכרים לגוף ולכן מערכת החיסון אינה תוקפת אותם, למרות זיהוי החיידק על ידי תאי . T נעשתה בדיקה ביחס לחיידק בשם segmented filamentous bacteria שאינו מזיק וגם אינו מעורר תגובה של מערכת החיסון. לדעת חוקרים, גילוי המנגנון הזה פותח שביל להבנת המנגנון שבו הגוף שלנו מבדיל בין חיידקים "טובים" ל"רעים".

האם יש צורך לחזק את מערכת החיסון ולהמריץ אותה לפעולה?

כשיש צונאמי כמו נגיף הקורונה – אי אפשר לבנות חומות מגן בין רגע.

כשמערכת החיסון מוחלשת אי אפשר להקים חומות מגן וביצורי חיסון יש מאין. עירור מערכת החיסון במצבים קיצוניים של מחלה – זה כשלעצמו עלול להוביל למחלות קשות כמו סרטן ואפילו מוות.

הגוף שחטף צונמי יחטוף "צונמי כפול" באמצעות עירור המערכת החיסונית.

מערכת החיסון עלולה להתחזק יתר על המידה ולעורר מחלות אוטואימוניות, כלומר, הגוף יתקוף את עצמו והמצב עלול להוביל גם למוות.

לכן מילת המפתח בבריאות וברפואה טבעית – גם במצבי קורונה – היא איזון והרמוניה.

המפתח הפיסיולוגי לאיזון והרמוניה בגוף הוא תזונה טבעית ונבונה.

למתכונים להכנת פרוביוטיקה ולמכתונים שמיירים פרוביוטיקה בגוף, ראו את שני ספרי: נטורופתיה במטבח ופרוביוטיקה במטבח.

לרכישת הספרים במחיר מיוחד לחץ כאן  

בבריאות טובה,

שלכם,

ד"ר מירה כהן שטרקמן