חוביזה – חלמית גדולה – Malva sylvestris

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן, Ph.D.

חוביזה היא חלק מן המטבח הנטורופתי כי במטבח הנטורופתי השימוש בירקות עליים ירוקים – טריים מהטבע – הוא חלק בלתי נפרד מהבריאות.

נבטי החוביזה מופיעים בסתו ובתקופת החורף החלמית הגדולה – Malva sylvestris- הידועה בשמה הערבי ח'וביזה – צומחת ממש בפראות.

זהו צמח עשבוני הגדל לגובה 20-80 ס"מ בכל רחבי הארץ. הצמח פורח במשך כל החורף ועד תחילת האביב- חודשים פברואר- אפריל. החלמית גדלה כצמח שוטה באזורים שוממים, אשפתות, צידי דרכים ושדות מרעה. צורת העלים כצורת כליה.
פרצלסיוס, בן המאה ה 16, שהיה רופא שוויצרי, מנתח ומרצה באקדמיה לרפואה הציג את "תורת החתימות". לפי תורתו, אלוהים יצר את הצמחים ונתן לכל אחד מהם צורה מיוחדת, הדומה לאיברי הגוף, על מנת שהאדם ידע כיצד לעשות בהם שימוש רפואי. והנה החלמית שצורתה כליה מתאימה לטיפול בדלקות במערכת השתן ולכן היא חלק מהטיפול הטבעי בנטורופתיה. הצמח עשיר ברירית המכילה חלבון ופוליסכרידים ויש בה אפקט מרגיע. כמו כן הצמח מכיל פלבנואידים המתאימים לטיפול בדלקות, פציעות, נפיחויות, טחורים והצטננויות.

כדאי לשים לב שהחלמית גדלה באדמות עשירות בחנקן ולכן מכילה כמות גדולה של ניטראטים, המסוכנים במיוחד לתינוקות וילדים. חשיפה קבועה לניטראטים עלולה לגרום אף לסרטן. לכן- כתורתו של הרמב"ם- הכל במידה .

 

חוביזה - נבטים

חוביזה – נבטים

ברפואה העממית נהגו להשתמש בח'וביזה למאכל ולריפוי. בעיתות של מחסור, נהגו לקטוף את הח'וביזה על מנת להכין ממנה תבשילים מזינים וטעימים. החלמית מזינה מאד ועשירה בויטמין A – פי 12 מהגזר. היום החלמית היא חלק מפרוטוקולי ריפי ברפואה הטבעית ובנטורופתיה ומשמשת בהרבולוגיה המודרנית.

קציצות ח'וביזה

חולטים במים רותחים 4 כוסות של חוביזה קצוצה
מסננים וסוחטים ושומרים את הנוזל למרק
4 כפות נבט חיטה
2 בצל קצוץ- לטגן קלות בכף שמן זית בכבישה קרה
2 ביצים אורגניות
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
1/4 כפית פלפל שחור גרוס דק
4 שיני שום קצוצות

מערבבים את כל החומרים לעיסה .
משמנים את הידיים בשמן זית.
מניחים על נייר אפייה, בתבנית רחבה,
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני- 175 מעלות – במשך 40 דקות- עד להזהבה של הקציצות.
במקום אפיה אפשר לטגן קלות בשמן זית.

מרק מחזק לטיפול במחלות חורף וסוף החורף

בנטורופתיה ההמלצה היא לעשות שימוש במי הבישול של החלמית להקלה במצבי שיעול, להקלה על מערכת הנשימה העליונה ולריפוי דלקות במערכת השתן ומערכת המין הנשית.
הגישה הרוחנית של הרפואה הטבעית מביאה גם מהפילוסופיה הסינית. בראיה הוליסטית החורף קשור עם אלמנט המים. במצב של חוסר איזון אנרגטי ופיסי, מערכת השתן נפגעת דוקא בעונת החורף.
מים שבושלה בהם הח'וביזה
2 גזרים קלופים ופרוסים
1 בטטה קצוצה לקוביות
2 שיני שום קצוצות
3 מקלות סלרי- פרוסים
3 עגבניות קצוצות
1/2 כוס עדשים אדומות
1/4 כוס דוחן
2 גבעולי טימין קצוץ
2 עלי מרווה קרועים
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
לבשל כ 45 דקות בסיר סגור.
המרק מכיל ויטמינים, מינרלים, חלבון ופחמימות ומהווה ארוחה שלמה ומזינה. מחלות החורף מתישות את הגוף ולצורך הבראה הגוף מפתח מעין אנורקסיה, לכן צלחת מרק המכילה את אבות המזון עם צמחי מרפא יעודיים להבראה- די בה כדי להזין במצבי הצטננות ושפעת.

 

למתכונים נוספים – מוזמנים לרכוש את הספר נטורופתיה במטבח- עכשו במבצע ביחד עם הספר: פרוביוטיקה במטבח

לפרטים ורכישה מאובטחת באתר

שלכם

ד"ר מירה כהן שטרקמן