צדר 1גבינת צ'דר – ערך תזונתי מיוחד: 37 אחוז חלבון ורק 3 אחוז שומן

מאת: ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D.

בטיולים ברחבי הארץ והעולם אני אוהבת לבקר בשווקים, בתי טבע ומרכולים. סוקרת ולומדת אודות מוצרים חדשים, אורחות חיים, טעמים, חידושים, טרנדים, תעשיית המזון המקומית ועוד. בספטמבר האחרון ביקרתי בלונדון ושמתי לב לשלושה דברים: האחד, שבתי הטבע מציעים לקונים בעיקר תוספי מזון ופירות יבשים בשקיות, השני שהפירות והירקות הטריים מתוצרת כפרית מצויים בעיקר בשווקים הקטנים המתקיימים אחת לשבוע בגנים קטנים ובכיכרות שכונתיים והשלישי הוא גבינת צ'דר אנגלית מיוחדת במינה שהתגלתה גם טעימה. על הגבינה הזאת ארצה לכתוב הפעם.

גבינת הצ'דר של חברת Eatkean – נקראת Protein Cheesצדר 2e, מכילה רק 3 אחוז שומן ויש לה 37 אחוז חלבון. לפי הרשום באריזתה – אין בה חומרים מוספים.

יש לה טעם פיקנטי והיא משביעה מאד. מחירה אינו יקר: 4 ליש"ט בלבד – ל 350 גרם. (כ 20 ₪). איתרתי את הגבינה במרכול Tesco קטן.

הגבינה נעשית בעבודת יד כפי שנעשית גבינת צ'דר אנגלית מסורתית. עשויה מחלב פרה בריטי מפוסטר ומלח. ניתן להזמין את הגבינה ישירות מהחברה לכתובת אחרת באירופה. מחיר המשלוח עולה על מחיר הגבינה ומגיע ל כ 5 ליש"ט.

הרכיבים התזונתיים ב 100 גרם גבינה (לפי המופיע באריזה):

קלוריות 167
שומן 3 גרם
פחמימות 0.5 גרם
מלח 2 גרם
סידן 992 מ"ג

 

באתר של יצרנית הגבינה מבואר שהיא נעשית בתהליך הייצור המסורתי הבריטי. לחלב המפוסטר מוסיפים גם Annato – תבלין אדום-כתום מזרעי עם אצ'יוטה מברזיל הנותן לגבינה טעם מפולפל/מעושן/מתקתק. התבלין הזה משמש בתעשיית הגבינה הבריטית כבר מן המאה ה 16. התבלין הזה בטוח אצל רוב האנשים אבל יש כאלה שיפתחו אליו אלרגיה ולכן לא נכלול את הגבינה הזאת בתפריט הבראה נטורופתי.

תנועת המזון האיטי Slow Food שקמה באיטליה בשנת 1986 כתנועת התנגדות לתעשיית המזון המהיר טוענת להגנת המותג "צ'דר" ולגישתם אלו הן גבינות המיוצרות בשיטה המסורתית של כפר צ'דר במחוז סאמרסט בדרום מערב אנגליה.

בישראל תנובה מייצרת גבינת צ'דר ויש בה 34% שומן. החברה מדווחת שהגבינה נטולת חומרים משמרים ויש בה צבע מאכל טבעי – Annato.

הרכיבים התזונתיים של צ'דר תנובה הם אלו:

קלוריות 413
שומן 34 גרם
פחמימות 0.2 גרם
נתרן 670 מ"ג
סידן 700מ"ג

 

אחוז השומן הגבוה בצ'דר של תנובה אינו מומלץ בתפריט הנטורופתי.

אודות סיורים נוספים בשווקים תוכלו לקרוא במאמרים נוספים באתר. כדוגמה: חרוש, תעשיית הזיתים ועוד.